top of page
wijktekening wit_edited.jpg

WERKEN AAN LEEFSTIJL

Wij zijn als wijkverpleegkundigen op verschillende manieren bezig met preventie in de wijk. Op deze pagina vertellen we over de verschillende initiatieven en voor welke ​burgers uit de wijk deze mogelijk geschikt zijn. 

​

Mogelijkheden in de wijk:

  • De leefstijlgroep

  • Soepie doen

  • Leefstijlspreekuur

Interventies op het gebied van leefstijl komen steeds meer voor. En dat is nodig, want het aantal mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen groeit fors, ook in Nijmegen. Waarom een pilletje met alle bijwerkingen van dien, als een verandering in leefstijl ook tot de mogelijkheden behoort? Dit laatste is een doeltreffende en goedkope oplossing. “Niet door medicijnen, maar door de juiste leefstijlinterventies kan tussen de 30 en 40 % van de patiënten medicatievrij raken gedurende 2 jaar”, stond al in het NRC van 15 mei 2019. NRC haalde deze cijfers uit een studie die  gepubliceerd is in de Lancet. In hetzelfde artikel werden de directe en indirecte zorgkosten voor diabetes type 2 geschat op zes miljard voor 2019. Een vermindering van 30 a 40% van deze zorgkosten lijkt een welkome verandering.

Inmiddels worden leefstijlinterventies maatschappelijk en binnen de gezondheidszorg steeds meer omarmd. De vergoeding vanuit de basisverzekering van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is daarvoor zeker een stap in de goede richting. 

​

DE LEEFSTIJLGROEP

​​

Van meerdere chronische ziekten, waaronder diabetes type 2, hart en vaatziekten en metabool syndroom is bekend dat leefstijlgerelateerde oplossingen veel verbetering kunnen brengen en complicaties kunnen voorkomen. Als verpleegkundigen zien we de gevolgen van de westerse sedentaire leefstijl en ongezonde voedingsgewoonten met veel vet suiker en kunstmatige toevoegingen dagelijks terug. Zo kwamen we een drietal jaar geleden op het idee om daar iets aan te gaan doen. 

​

Inmiddels is een goedlopende groep ontstaan waar gelijkgestemden elkaar ondersteunen en tips uitwisselen. Ze helpen elkaar gezonde keuzes vol te houden. Naast de groepsbijeenkomsten en begeleiding worden groepsleden ook een aantal keer individueel gecoacht als daar behoefte aan is. Er worden persoonlijke en haalbare doelen geformuleerd. Het brede doel is verbeteren van zelfsturing en eigen regie zodat betere leefstijl keuzes worden gemaakt met betrekking tot de eigen gezondheid. Meetbare resultaten kunnen bijvoorbeeld zijn: stabielere en/af lagere bloedsuikers, gewichtsverlies, verminderde tailleomvang, verlaagde bloeddruk. Deze meetbare successen geven naast meer energie en levenslust ook positieve feedback aan de groepsleden.

De groep bepaalt het tempo, de onderwerpen en de bezigheden, zolang deze binnen de doelstelling passen. De begeleiding biedt sturing, structuur en achtergrondinformatie waar nodig. Op dit moment bestaat een gemotiveerde groep die deels zelfstandig bijeenkomsten organiseert. De bedoeling is dat zij op termijn geheel zelfstandig elkaar ondersteunen. Zodat wijkbewoners elkaar kennis overdragen, helpen en steunen. Dit past in de visie van preventie, waar de zorgverlener alleen daar aanwezig is waar nodig en burgers zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun herstel.​

​

Fijn als je ons initiatief onder de aandacht wil brengen bij daarvoor geschikte wijkbewoners. Er bestaat nu een groep gemotiveerde burgers met verschillende gezondheidsproblemen die graag nieuwe leden ontvangen om elkaar te ondersteunen.  Zie voor contactgegevens HIER

​

Deelnamecriteria:

  • Ondervinden van gezondheidsproblemen van de westerse leefstijl (overgewicht, diabetes2, hoge bloeddruk, etc)

  • Goede intrinsieke motivatie

  • Woonachtig in Nijmegen of omgeving en bereid en in staat naar Nijmegen Oost te reizen​​

​

 

SOEPIE DOEN met LEEFSTIJLSPREEKUUR EN GEZONDHEIDSCHECKS

koken keuvelen en kuieren naar behoefte!

​

Dit soepproject ondernemen we in samenwerking met het Hobbycentrum Daalsehof en 'Goede dag Nijmegen Oost'.

We willen mensen een gezellige middag bieden waarbij we laagdrempelig aandacht kunnen geven aan gezondheidsvaardigheden zoals goede voeding, beweging, ontspanning en slaap.  Ontmoeting staat voorop. 

Wie wil kan aansluiten bij soep koken en soep eten. Door de lage kosten (€ 1,50) is deze dinsdagmiddag voor de meeste mensen haalbaar.

​

Fijn als je ons initiatief onder de aandacht wil brengen bij daarvoor geschikte wijkbewoners. Zie voor contactgegevens HIER

​

LEEFSTIJLSPREEKUUR EN GEZONDHEIDSCHECK

​

Regelmatig bieden wij een leefstijlspreekuur aan. Hier kunnen mensen die graag hun leefstijl willen verbeteren om zich vitaler te voelen terecht met vragen. Het eerstvolgende spreek uur is op de eerste dinsdag van de maandag tegelijk met de soepmiddag. Wijkcentrum Daalsehof, Daalsehof 2, Nijmegen

​

Ook is het mogelijk om een huisbezoek aan te vragen, wij komen maximaal 3x bij een wijkbewoner thuis. Dan bekijken we waar behoefte aan is om de leefstijl te verbeteren en stellen we doelen op. Interventies passen we aan aan de zorgvrager. Heeft iemand behoefte aan kennis en advies, een bezoek aan de supermarkt om gezonde producten te leren kiezen of is een verwijzing naar een dietist of sportcoach aan de orde? We bekijken het in gesprek en geven ondersteuning op maat. 

​

Fijn als je ons initiatief onder de aandacht wil brengen bij wijkbewoners met vragen over leefstijl. Zie voor contactgegevens HIER

​

bottom of page